Monday, November 14, 2016

Turn off ASLR on linux system

Address Space Layout Randomization is one of the exploit mitigation technique that's implement in most modern OS. But for academic purpose, we can deactivated it for a while

In linux, ASLR can be configured through /proc/sys/kernel/randomize_va_space

# cat /proc/sys/kernel/randomize_va_space
1

1 - randomization is turn on

#echo "0" > /proc/sys/kernel/randomize_va_space


Thursday, December 17, 2015

Dear Blog

Dear blog... Lamanya x datang sini.. Singgah jap.. Bye..Hehe

Tuesday, March 04, 2014

Debian Gateway / Router dengan mudah dan cepat

Cara paling simple nak buat gateway especially untuk pejabat kecik ke sederhana

Operating System : Debian 7
Perisian Terlibat :
iptables
dnsmasq

Konfigurasi

eth0 - Disambungkan kepada DSL Modem Router
eth1 - Disambungkan kepada LAN

nano -w /etc/network/interfaces
# The external WAN interface (eth0)
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

# The internal LAN interface (eth1)
allow-hotplug eth1
iface eth1 inet static
   address 192.168.1.1
   netmask 255.255.255.0
   network 192.168.1.0
   broadcast 192.168.1.255

 Install dnsmasq

apt-get install dnsmasq
 
dnsmasq config
 
nano -w /etc/dnsmasq.conf
interface=eth1
listen-address=127.0.0.1
domain=home.andreimatei.com
dhcp-range=192.168.0.100,192.168.0.110,12h 


Configure iptables

nano -w /etc/iptables.rules
*nat
-A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
COMMIT

*filter
-A INPUT -i lo -j ACCEPT
-A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
-A INPUT -i eth0 -p tcp -m tcp --dport 22 -j ACCEPT
-A INPUT -i eth0 -j DROP
COMMIT

Modify /etc/network/interface

nano -w /etc/network/interfaces
# The external WAN interface (eth0)
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
pre-up iptables-restore < /etc/iptables.rules 
 
 
# The internal LAN interface (eth1) 
allow-hotplug eth1
iface eth1 inet static
   address 192.168.1.1
   netmask 255.255.255.0
   network 192.168.1.0
   broadcast 192.168.1.255

Last Step

edit /ect/sysctl.conf

uncomment net.ipv4.ip_forward=1

Reboot Server.. dah siap..
source ; noviantech

Friday, January 03, 2014

Installing Ruby Devkit

1) Download Ruby 1.9.3
2) Download DevKit file from http://rubyinstaller.org/downloads (DevKit-tdm-32-4.5.2-20110712-1620-sfx.exe)
3) Extract DevKit to path C:\Ruby193\DevKit
4) cd C:\Ruby193\DevKit
5) ruby dk.rb init
6) ruby dk.rb review
7) ruby dk.rb install

Source 

Thursday, August 01, 2013

Kelebihan VPN secara ringkas

Penggunaan VPN lately ni da makin meluas, mostly pengguna terutamanya broadband kebanyakan guna VPN ni sebagai alternatif untuk bypass quota yang kena 'capped' oleh provider (celcom,maxis,umobile dsb..). Selain itu, penggunaan VPN ni dikatakan bole melajukan speed download upload.
Selain dari perkara kat atas tu, mari kita tengok kelebihan VPN yang lain.

1. VPN membolehkan anda melungsuri laman web yang telah dikenakan oleh ISP, dalam kontek kita ni.. TM la.. cthnya laman2 torent, piratebay dan sebagainya lagi. Kalu pejabat blok laman web facebook atau youtube, dengan selambanya bole bypass dgn VPN ni..

2. Membolehkan anda berada dimana-mana sahaja lokasi seluruh dunia.. Ini bergantung kepada provider VPN anda lah.. kalu ada setiap benua per server, that's mean anda bole duduk kat mana-mana server beliau.. Jika kita dail server kat US, ini bermakna seolah-olah PC kita berada kat US nun..

3. Koneksi antara anda dan VPN server akan diencrypt kan, maknanya lebih selamat berbanding kita melungsuri internet secara tradisi.. lagi-lagi kalu kita ni jenis kaki masuk je mana-mana wifi kat public, sapa sangka kan kot kot ade org letak sniffer kat situ, habis password facebook kita terdedah. kalu guna VPN ni.. Kita akan terus dail pada server, jika dia sniff pon, dapatla tgk text ntahapeapaenhat kat skrin dia..

4. VPN juga membolehkan kita tengok content yang restricted untuk sesebuah negara.. Macam kat US ada ABC TV Channel dan Hulu.com serta banyak lagi lah.. Jika kita browse dengan ip dari malaysia ni.. jawabnye tak dapek la nak tonton.. So kena dengan dulu VPN server kat US, baru la kita lepas untuk tgk content kat sana..

5. Actually banyak lagi kelebihan dia.. Cukup la sekadar ni utk teknologi update.. hehe, kalu nak guna VPN ni, sy cadangkan pakai openvpn sbb opensource, bole download percuma.. configure sket then terus guna..

Tuesday, September 25, 2012

Buang virus shortcut guna cmd

Cara paling mudah utk bung virus shortcut menggunakan command line sahaja

1. Cucuk thumdrive atau disk drive anda pada komputer
2. Kenalpasti apakah drive yang diassignkan, contoh d: atau e:

3. Start -> run -> taipkan CMD dalam dialog box dan tekan enter.
4. Kalau drive e: digunakan, taipkan e: pada command prompt tu dan tekan enter
5. taip del *.lnk dan tekan enter
6. taip attrib -s -h /s /d  dan tekan enter
7. taip del autorun.inf  dan tekan enter.

8. Selepas itu scan disk tersebut dengan apa2 antivirus..

Sekian..  

Friday, April 06, 2012

How to remove virbr0

I play around with Linux virtualization software in my network.
A few day after i deploy Virt Server, something going wrong with my network.
Several client got IP from unidentified  DHCP server....

After taking a few step 'old school network troubleshooting'
I finally found that my Virt server act as dhcp server.
The ip's is broadcast from this interface: virbr0
here's step to disable this interface

# virsh net-list

to view virtual network interface

then, disable it straight away.. heheh..
 
# virsh net-destroy default
# virsh net-undefine default
# service libvirtd restart
# ifconfig 


Done...